EEN VERBORGEN GEBREK NA VERKOOP, WAT NU?

Je hebt je huis verkocht, de overdracht is geweest en de koper meldt zich bij de makelaar dat er problemen zijn in de woning. Dan heb je als verkoper een probleem. De makelaar is er om jou te adviseren. Welke rechten en plichten heb jij als verkoper?

Lekkage, rottende vloerbalken, asbest of houtworm. Vormen van gebreken die ik zo af en toe tegen kom. De koper meldt dit als verborgen gebrek, maar is dat ook zo? Als verkoper ben je verplicht alles te melden aan de koper. De makelaar vraagt je om een vragenlijst in te vullen en alles wat je weet van de woning te vermelden. De vragenlijst wordt verstrekt aan de koper en maakt tevens onderdeel uit van de koopovereenkomst.

De koper heeft tevens een onderzoeksplicht. Dit kan door de woning visueel te inspecteren en/of door vragen te stellen. Jouw makelaar zal de koper daartoe in de gelegenheid stellen en wijzen op het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Er is pas sprake van een verborgen gebrek als je iets hebt achtergehouden. Vermeld daarom alles wat je weet in de vragenlijst. Mocht er een gebrek naar voren komen, is het aan koper om te bewijzen dat verkoper hier van af had kunnen weten.

Wanneer je alles hebt gemeld is de koper op de hoogte en staat niets een succesvolle verkoop meer in de weg!

Hartelijke groet,

Stefanie

Deel via social media