ONDERHANDELEN EN DE SPELREGELS

Emoties die bij jou als verkoper bij de verkoop van huis opspelen kunnen je al snel duizenden euro’s kosten. Met een makelaar als onderhandelaar kan je dit voorkomen. Het is de kunst een plan te hebben en te weten wat de spelregels zijn als het gaat om onderhandelen. Een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging dient te handelen volgens de regels. Zorg wel dat je zelf ook op de hoogte bent van termen als een openingsbod, inschrijvingsprocedure en eindbod. Het lijkt zo eenvoudig, maar onderhandelen is een vak apart.

Het volgen van de spelregels is belangrijk. Zo krijg je achteraf geen onduidelijkheden en weet iedereen waar hij aan toe is. Het onderhandelen begint wanneer een potentiele koper een bod heeft uitgebracht. Niet alleen de prijs, maar ook voorwaarden als financieringsvoorbehoud en oplevertermijn zijn belangrijk. Je bent pas in onderhandeling met de bieder bij het doen van een tegenbod. Dient zich een tweede potentiele koper aan, dan zal je de eerste bieder in de gelegenheid moeten stellen een vernieuwd voorstel uit te brengen. Gebeurt dat niet, kan je de onderhandeling afbreken en starten met de tweede bieder. In het gehele traject mag de makelaar geen hoogte van bedragen noemen om het opdrijven van de prijs te voorkomen.

Verwacht je heel veel aanloop op jouw woning, kan je in overleg met de makelaar kiezen voor een inschrijvingsprocedure. Na een open huis of bezichtiging dienen kopers hun uiterste bod neer te leggen. Een bepaalde datum en tijdstip leggen de druk bij koper. Voor jou als verkoper kan dit een verrassend (hoog) resultaat opleveren. 

Zal ik je helpen bij de onderhandelingen?

Stefanie

Deel via social media